Ski på Skaidi - Sennalandet - vidda

 

Visit Hammerfest har teamet opp med flere lokale ambassadører! Felles for våre ambassadører er at de er stolte innbyggere som vet å nyte godt av livet her i nord, - hver på sitt vis. I gjengen har vi både sykepleiere, en prosessoperatør, en fotograf, gründere og en overlege! På fritiden er noen av disse harbarska eventyrere, ivrige laksefiskere, hundeelskere, hobbyfotografer, yogaentusiaster med mer. Og de deler velvillig sine beste tips med deg! 

Turi er sykepleier ved Hammerfest sykehus og en ivrig turgåer på fritiden. I 2021 gikk hun hele 303 ganger til Storfjellet, der en nydelig utsikt over Hammerfest venter på toppen. Det var på en av disse turene i januar måned at sola endelig meldte sin ankomst etter et langt fravær under mørketiden. Det var sprengkulde, og Turi hadde varmt vann på termosen. Da fikk hun idéen om å skape dette bildet: 


Bilde: @turimj

Tips #1: Skap et snøfyrverkeri!
Ved sprengkulde (-10 grader eller kaldere): Hell kokt vann i en kopp eller termos og kast vannet opp i lufta for å skape et snøfyrverkeri. Hiv gjerne innholdet over hodet bak deg. Ha gjerne ei hette over hodet tilfelle noe av vannet ikke fordamper. 

Tips #2: "Et forfriskende adreanlingivende dypp"
- kaller Turi det andre tipset sitt. Det er rett og slett snakk om et desemberbad i arktisk havvann. Visit Hammerfest kan forsikre deg om at det er "forfriskende" å bade i havet HELE året, og "adrenalingivende" hele vinteren, minst! Her bader Turi og ei venninne ved rullestenfjæra som ligger mot Meland. 

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
@turimj

Tips #3 Tur til Nordspissen av Sørøya
"Tur til Kjøttvikvarden og Tarhalsen på Sørøya er en opplevese av de sjeldne, med sin ville og vakre natur, stupbratte klipper, sandstender og havgap. Og ofte sees både hare, sel, sau, ørn, og reinsdyr, og for å ikke glemme de tamme kamelene!" skriver Turi. Bildet er tatt ved Kjøttvikvarden. 


Bilde: @turimj

"Dansken og Finnmarkingen" kaller Hammerfestingen Tor Arild og hans kjære Rie fra Danmark seg. Tor Arild er både kaffegründer og brannmann, mens Rie er en sykepleier som kom til Hammerfest på det hun trodde skulle bli et midlertidig jobbopphold. Men her falt hun pladask, både for naturen og en for viss Finnmarking. Dansken og Finnmarkingen er mer eventyrlysten enn de fleste, da de både driver med seiling (i egen seilbåt), klatring og ski - i tillegg til fotturer. Tor Arild har også to barn som ofte er med på tur. 

Tips #4: Topptur til Eidvågtind (Seiland)
"Eidvågtind på Seiland er en enkel men flott tur, rett utenfor Hammerfest. Og det er flere muligheter for valg av rute ut fra ønsket lengde på turen og ferdigheter" skriver Tor Arild. Bildet fra en vårtur til Eidvågtind med t-skjortevær: 

Bilde: @danskenogfinnmarkingen 

Tips #5: Nydelig klatring på Meland (Hammerfest) 
- med utsikt over Sørøysund og gode solforhold. Her ser dere at Sørøya kan skimtes i det fjerne: 

@danskenogfinnmarkingen

Sonni er overlege i kommunen, og på fritiden er hun en aktiv turgåer, yoga- og golfentusiast! Hun er opprinnelig fra Slettelva utenfor bygda Kvalsund, og er veldig glad i hjemplassen sin. Sprek som hun er, er Sonni ute på en luftetur så og si daglig, uansett værforhold, og på sine turer har hun et godt øye for gode fotomotiver. Takket være Sonni pryder nemlig Hammerfestbilder værmeldingene på TV titt og ofte! 

Tips #6: Skitur til Nadjet (på vidda: Sennalandet) 
Spenn på deg langrennsskiene og gå i fine skispor langs den åpne og vide vidda, der vinteren varer litt lengere enn i kyststrøkene. I mai måned er det vårvinter her, og da er det gode muligheter for å gjennomføre turen i nydelig solskinn dersom snøforholdene tillater det. Husk matpakke! Bildet er tatt på våren, da elvene som er fryst på vinteren har åpnet seg: 


@sonni1973

Mer inspirasjon til ting å se og gjøre i Hammerfestregionen finner du på Instagram: 

@Visithammerfest
@Turimj
@Danskenogfinnmarkingen
@Sonni1973Matopplevelser i Hammerfest

Hammerfest er "matbyen i Finnmark" med begrunnelse i det varierte mattilbudet som er her!

Lokal mat - med en vri
Her har du muligheter til å smake kortreiste råvarer, som reinkjøtt fra Finnmarksvidda og Barentshavets delikatesser. Skrei, laks, kongekrabbe og multebær kan trekkes frem som lokale matfavoritter. Gjerne i en moderne vri, som reinsdyrstaco, klippfiskburger eller sushi. Ja og forresten - Niri Sushi er i følge TripAdvisor Nord-Norges beste! Der får du smakfulle sammensatte sushier av laks, hvalkjøtt, kongekrabbe, scampi og mye annet godt. På Brygga Mathus skifter de ofte meny, men reinsdyr og sjømat finner man alltids. Internasjonal mat og spennende smaker
At byen har over 80 ulike nasjonaliteter gjenspeiles også i mye av utvalget du finner her. Her finner man kinesisk, thailandsk, italiensk, japansk, spansk, amerikansk, tyrkisk og syrisk mat - for å nevne noe. Hva med å nyte deilige tapasretter på DuVerden? Eller den berømte "kaikanten pizzaen" - riktignok ikke en italiensk pizzavariant - men god er den! Fresh har veldig gode burgere, og SOT har ekte slakterbiff servert på fjøl med gode sauser og tilbehør. Mat fra det asiastiske kontinentet finner du på Enjoy kafé på Nissensenteret, Dickson Kinarestaurant og Kafé Nordvest.

Kafékultur
Også må en ikke glemme kafékulturen i Nord - som også lever i beste velgående her i Hammerfest. På lørdager går "alle" på kafé for å drikke kaffe, og gjerne med et kakestykke eller ei vaffelkaka attåt. Mange går også langt oftere enn en dag i uka, og noen møtes nærmest daglig. Om man vil menge seg med de lokale, og lytte til hva som engasjerer lokalbefolkninga for tiden - ja da går du bare på Qa, Soma, Enjoy eller Sweet Fantasy å tar deg en kopp kaffe en lørdag formiddag. Sistnevnte har også boblevafler på menyen - om du ikke har hatt æren av å prøve det enda! Når sola skinner er det fort en kamp om bordene ute. Finnmarks mest varierte uteliv!
Til slutt må en ikke glemme å svinge seg innom utelivet. For Hammerfest har uten tvil det mest levende utelivet i Finnmark, og det er ganske imponerende hvor bredt tilbud av konserter, kulturarrangementer og festivaler som arrangeres her - byens størrelse tatt i betraktning. På Hammerfestdagan som arrangeres i midten av juli hvert år er det i tillegg en egen matfestival. Ellers finner man en brun pub, cocktailbar, disktotek/club og en konsertscene som er åpen hele året - for å nevne noe. Man kan også spille bowling, biljard eller shuffleboard her i kombinasjon med mat og drikke på Hammerfest Bowling. Etter å ha svinget seg på parketten behøver man ikke å avslutte natten på tom mage. Her er flere matboder der man finner den type mat som smaker ekstra godt etter midnatt! 

For å oppsummere kort
- smaken av Hammerfest er et urbant sammensurium av lokale delikatesser og flerkulturelle innslag som nytes best i en sosial atmosfære. Avslutt gjerne også med en frisk cocktail, og ja - landets første brennvin-sommelier finner du som regel bak bardisken på Fresh.

Vel bekomme!

Nasjonal turistveg til Havøysund byr på en stor variasjon av natur- og kulturopplevelser! Selv om kjøreturen kan gjennomføres på under 1 time, anbefales det å ha god tid til å utforske flere av stoppene på veien litt nærmere. Vi ramser opp noen av høydepunktene her: 


Start - Kokelv, den sjøsamiske bygda
Nasjonal Turistveg starter rett ved den lille bygda Kokelv, som har rundt 130 innbyggere. Kokelv har tradisjonelt levd av fiske, og en stor del av befolkningen har sjøsamisk opprinnelse. På Kokelv Sjøsamiske Museum kan man lære mer om det sjøsamiske ved å besøke et 50-talls gjenreisningshus, innredet med sjøsamiske skatter i form av bekledning, redskaper, møbler, et tilhørende fjøs og naust med en imponerende båtsamling. Kokelv Kirke kan også være verdt et besøk, da kirka har en helt spesiell historie. Den ble, som resten av Finnmark, brent ned under andre verdenskrig. Men etter krigen kom tyske ungdommer til bygda for å gjenreise en ny kirke i Kokelv.Overnatting: I Kokelv finner man Aurora Glamping som tilbyr overnatting helt utenom "det vanlige". De har nemlig en "Arctic Dome" der du kan blant annet kan sove under nordlyset når forholdene ligger til rette for det. I tillegg har de samiskinspirerte gammer, med overnattingsplasser, kjøkken og bad, en stor tre-lavvu der grupper kan spise god mat rundt bålet, og en luksushytte. I området er det mange fine turstier, en elv med badekulp, en badestamp for de som foretrekker det, og mulighet for å gjennomføre mange spennende aktiviteter!

Se opp for Sfinksen!
Fra Kokelv går turen videre langs fylkesvei 889, mot Snefjord. På veien passerer man mange fascinerende steinformasjoner, blant annet en formasjon som ligner på Sfinksen i Egypt. På den ene siden av veien har du fjorden, og steinklipper og rare formasjoner på den andre siden. Det kan være vanskelig å prioritere hvor du skal se, for i fjorden er det ikke uvanlig å få øye på niser, eller en den majestetiske havørna. Men steinene er virkelig spesiell altså! Lillefjord
I Lillefjord er det et stoppeplass med toalettfasiliteter, benker, og starten på en tursti som leder et stykke opp i fjellet mot noen imponerende fossefall. Man kan se fossene fra hovedveien og må ikke gå på tur om man ikke ønsker det, men en liten strekk kan være godt for beina! Selvika byr på "wow" - især i solnedgang
Vi lar bildet snakke for seg selv. Søkkiværet, her er det fint! Selvika er en rasteplass litt utenom det vanlige, kan man vel si? Gå ned til sandstranda og se sola gå ned i horisonten - eller ikke - dersom det er midnattsol. Her er det bare å knips bilder i vei! Havøysund - et levende fiskevær på 71 grader nord
Når du omsider kommer kjørende rundt siste svingen og får øye på Havøysund, er det nesten så man ikke tror det. Et så stort fiskevær, her? Du hadde trolig forventet noe mindre. Men i Havøysund er det fult av liv, med båter som kommer og går under broa. Kanskje har de kongekrabber med seg i havn? Vindmøllene som spinner på platået over bygda. Rorbuer, hotell, og små nisjebutikker. I tillegg er det flere flotte turmål, som for eksempel til varden, med utsikt utover Barentshavet og vindmøllene. 

På sommeren må du huske å se opp for reinsdyr langs alle veiene i Hammerfestregionen, da reinsdyr beiter langs kysten. 

Nyt turen, og kjør pent! Hammerfestregionen har mange flotte og varierte turmuligheter. Lokalbefolkningen er ihvertfall ivrige på å komme seg ut på tur! 

Når man er ute på tur er det jo også mye enklere å bli kjent med de lokale, da man gjerne hilser på fremmede straks man er på fjellet. I Finnmark har vi noe som kalles for "perleturer" som er merka turløyper med "perler" som man kan samle på, og registrere i en app. Denne registreringen har bevist at Hammerfestingene er ivrige turgåere, og at flere av regionens turmål troner på topplista over populære turmål i hele Finnmark. Så pakk med deg kvikklunsjen, og gå til en av våre åpne turhytter, hvite sandstender eller historiske monumenter. På sommerstid har du hele døgnet på deg, for da sørger jo midnattssola for at det er lyst hele natta. Så det er ingen unnskyldning å la være.  

PS! Denne listen kommer kun med anbefalinger. Turbeskrivelser finner du på ut.no eller i ut.no appen (DNT). 

1. Tyven, Hammerfest (fjell med åpen fjellhytte) 

Test ut Tyventrappa, de nye sherpa-trinnene som tar deg opp til Tyven. På toppen kan du besøke denne prisbelønnede dagsturhytta, der utsikten kan nytes i le for vind og vær. Det tar ca. 1 time å gå den korte stien til Tyven (inkludert Tyventrappa), men det bør regnes minimum 3 timer til hele turen, så du rekker å ta litt bilder av utsikten på toppen! Om du foretrekker å sykle kan du følge den 8 kilometer lange grusveien til Tyven isteden. Fra toppen ser man store deler av Hammerfest, Rypefjord, Sørøya og Seiland!2. Kjøttvikvarden, Sørøya (Fjell med varde)

"Kjøttvikvarden" er Norges høyeste steinvarde, på hele 12,5 meter! Den ble bygget i 1853 etter beordring fra kongen. Du kan starte turen til Kjøttvikvarden fra Akkarfjord eller Gamvik Gård på Sørøya. Det tar mellom 1,5-2,5 timer én vei, alt ettersom hvilken rute du velger. Stien er merket med røde "T"er, men vær oppmerksom på været før du legger ut på tur. Det er nemlig lett å gå seg vill på Sørøya dersom havtåka ruller inn over land.

3. Ytre Forsøl, Hammerfest (Sandstrand) 

En av de letteste turene i regionen går til en idyllisk liten oase med en gjemt sandstrand. Er du heldig å besøker Hammerfest på en varm sommerdag vil du trolig møte mange lokale barnefamilier her. Ta med deg badedrakten, et piknikkpledd, og nyt en dag på en arktisk sandstrand. Om du våger deg ut på en svømmetur kan du ikke akkurat forvente en varm temperatur i havet, men man kjenner at man lever! Det tar ca. 20 minutter å gå til Ytre Forsøl én vei, og det anbefales også joggesko da en må over et lite fjellberg.

4. Varden, Havøysund (fjell)

Denne turen regnes som en enkel helårstur! På vinterstid kan dog truger eller ski være en fordel. Ved varden over Havøysund får man en spektakulær utsikt 360 grader rundt seg. Her ser man Havøysund, vindmølleparken og alle øyene Hjelmsøya og Måsøy blant annet! Turen tar ca. 1 time.

5. Handelstinden, Kvalsund (fjell)

Fra Kvalsund kan man gå en fin merket tursti opp til Handelstinden, der man får en god oversikt over bygda, fjorden og Trollvannet. Ved Trollvannet finnes en hyggelig benk der man kan moillkose seg på langs stien, eller ta en dukkert. I høstdrakt er denne turen veldig fin! Det bør regnes 2-3 timer til turen totalt, i sakte turgange.  

6. Storvannet, Seiland (fjell og fiskevann)

Fra Hønsebybotn på Seiland, kan man gå merket sti mot Seiland Nasjonalpark. Nasjonalparken omtales som "Norges minst tilgjengelige nasjonalpark," og det er nok fordi det er et stykke å gå til selve parken. På veien dit passerer man blant annet Storvannet, som riktignok er et stort vann! Vannet er omringet av fjell, og noen av fjelltoppene man skuer på andre siden av vannet tilhører faktisk nasjonalparken. 

7. Storfjellet, Hammerfest (fjell med åpen fjellhytte)

Storfjellet er den mest besøkte fjelltoppen i Hammerfest, i følge registreringer av perleturer. Det er kanskje ikke så rart når du ser denne utsikten av Hammerfest, med fjellet Tyven i bakgrunnen. Man kan følge en grusvei hele veien opp til fots, med sykkel eller barnevogn om du er sterk i armene. Vel fremme på toppen behøver du ikke å stå der å frys - gå heller inn å nyt utsikten fra dagsturhytta - helt maken den på Tyven.

8. Sandfjellet, Sørøya (fjell og sandstrand - kombinert) 

Se for deg at du drar på en fjelltur, der du kan sette deg på stumpen å ake ned fjellsiden! Det er faktisk fult mulig å gjøre om du går til Sandfjellet på Sørøya! Ved foten av fjellet finner du en hvit sandstrand. Turen kan gås som en rundtur som starter og slutter i Akkarfjord, går via Storsand og Finnvika før man går opp i fjellet, kommer på øversiden av sandfjellet, aker ned, går til Gamvikveien og følger så denne grusveien tilbake i Akkarfjord igjen. Isåfall bør man beregne en hel dag til denne turen! En kortere variant er å gå tur-retur Sandfjellet fra Finnvika.

9. Tarhalsen, Sørøya (fyrlykt)

Følg den spektakulære fyrvokterveien til Tarhalsen fyr. Stien slynger seg gjennom et dramatisk landskap med bratte klipper som stuper rett ned i havet. Målet er fyrtårnet på nordspissen av Sørøya, der mange starter sitt Sørøya-på-langs eventyr. På veien finner man en åpen turhytte med overnattingsmulighet. Denne turen er krevende, særlig om man har høydeskrekk.

10. Stopparfjord, Rolvsøya (Sandstrender)

Stopparfjord på Rolvsøya tilbyr fanstastisk kystlandskap. Turen hit tar deg over Rolvsøya, gjennom urørt natur og forbi flere fine fiskevann. Turen tar ca. 2-3 timer totalt fra hovedveien, og er merket med sti og skilt. Dette er en utrolig flott tur som lar deg se den flotte naturen på Rolvsøya. 

Storfjellet

Approved by Visit Hammerfest

Visit Hammerfest lanserte kvalitetsmerket «Approved by Visit Hammerfest» i 2021. I Hammerfestregionen vil du fra nå av kunne se dette merket på markedsmateriell, restaurantvinduer, klær og på våre leverandørers hjemmesider.

approvedbylogo

Visit Hammerfest har en visjon om at regionen skal levere urbane og arktiske opplevelser i verdensklasse, og dette er et steg i ønsket retning. Hammerfest som sted og region tilbyr allerede urbane og spektakulære arktiske settinger for gode opplevelser. Men for å strekke oss mot "opplevelser i verdensklasse" skal destinasjonsselskapet i samarbeid med alle medlemsaktører jobbe målrettet med å heve nivået av  profesjonalitet, kvalitet og sikkerhet.

Vi ønsker at våre gjester skal ha en trygg og god opplevelse, og ved å booke tjenester og opplevelser igjennom leverandørene med dette kvalitetsmerket vet du som gjest at det dreier seg om en seriøs aktør som er en del av det organiserte reiselivet og som strekker seg mot vår felles visjon.

Fokuset på ansvarlig reiseliv har økt betraktelig de siste årene, og gjester setter strenge kvalitetskrav til bedrifter i dag. Med «Approved by Visit Hammerfest» merket settes det krav til medlemsaktørenes ansvarlighet, som igjen gir gjestene muligheten til å ta trygge valg.

Approved by Visit Hammerfest skal sikre:
• Kvalitet
• Profesjonalitet
• Trygghet

Alle tre punkter må være tilfredsstilt av våre medlemsaktører. Kvalitetsprosessen for å bli samarbeidspartner i Visit Hammerfest innebærer flere punkter bedriftene må dokumentere for å bli godkjent.

Åpningstider

Man - Fre 09:00 - 16:00

Ring oss

+ 47 78 41 21 85

Kom innom

Hamnegata 3, Hammerfest