Topp 10 ting å gjøre i Hammerfest by
Photo: Visit Hammerfest
Photo: Visit Hammerfest
Photo: Visit Hammerfest
Photo: Visit Hammerfest
Slider

1. Opplev nordlys og midnattssolmidnattssolhammerfest

Hammerfest er den perfekte by å besøke om du vil oppleve nordlys eller midnattssol! Fra 16. mai til 29. juli kan man oppleve midnattssola, og det er lyst hele døgnet. På høsten blir det gradvis mørkere og mørkere - i fra september kan det første nordlyset dukke opp på himmelelen. Fra 22. november til 20. januar er det mørketid, som vil si at sola aldri titter opp fra horisonten. Det er dog litt dagslys på formiddagen og ofte et veldig vakkert og fargerikt lys i skumringen. Har du hørt om "blåtimen"? Det blå lyset er helt spesielt her om vinteren. I Hammerfest finnes mange flotte steder med utrolig utsikt der man kan oppleve både nordlyset og midnattssolen, for eksempel på Salen. 

2. Bynære toppturer

topptur

Hammerfest er nord for tregrensen, og har et åpent og vakkert landskap. Det byr opp til mange flotte toppturer, der man nødvendigvis ikke trenger å gå så høyt for å kunne nyte en fantastisk utsikt. Hammerfest by sine mest populære toppturer er Tyven og Storfjellet. På bildet over ser du ned fra storfjellet, og i horistonen kan du se masten på Tyven-fjellet. Disse turene anbefales virkelig - spesielt om du vil ha en fantastisk utsikt over midnattssolen på sommeren. Begge plassene har en åpen dagsturhytte, som har vunnet priser for sin helt spesielle arktitektur og utforming. Både Storfjellet og Tyven har en grusvei hele veien opp til toppen, men korteste vei til Tyven er opp Tyventrappa. Husk kamera eller å ha nok strøm på telefonen! 

Midt på vinteren er disse veiene nedsnedd og det anbefales ikke gå disse turene uten riktig utstyr. 
Veibeskrivelse for alle toppturer i regionen finner du på ut.no

3. Gjenreisningsmuseet

Museet står som et monument til at mennesker kan komme seg gjennom ødeleggelser etter krig, og viser tilhørigheten mennesker har til hjemplassen sin. Utstillingen viser historie fra 2. verdenskrig, evakueringen og gjenreisningen av Finnmark. I tillegg til historien har de rekonstruert arkitekturen fra gjenoppbygningen og hvordan folk bodde i huler under krigen. Denne utstillingen gir deg virkelig en følelse av hvordan det var her under krigen. Uansett om du er interessert i krigshistorien eller ikke så er dette virkelig noe du ikke vil gå glipp av mens du er i Hammerfest!

Adresse: Kirkegata 21, 9600 Hammerfest | Telefon: + 47 78 40 29 40 | E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Nettside: 
http://www.kystmuseene.no/the-museum-of-reconstruction.107297.en.html

4. Isbjørnklubben

Isbjørnklubben ble stiftet i 1963 og er en eksklusiv klubb for de som har besøkt verdens nordligste by - Hammerfest. Kun fysisk besøkende kan bli medlem - noe som innebærer at selveste Elvis Presley har fått avslag på medlemskap. Klubben har en utstilling som viser historien av arktisk fangst og dyreliv, samt polare ekspedisjoner. Det er gratis å besøke. 

Adresse: Hamnegata 3, 9600 Hammerfest | Telefon: +47 784 12 185 | E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Nettside: https://www.isbjornklubben.no/

5. Uteliv

 

Hammerfest har et pulserende uteliv med 6 uteplasser midt i sentrum av byen. I helgene fylles plassene opp med lokale og tilreisende, og man får kjenne på den gode atmosfæren byen har å tilby. Alle plassene er i gåavstand til hverandre - du finner de midt i sentrum og langs kaipromenaden. Her finner du noe for hver en smak. Alt fra brun pub med livemusikk til 18-års nattklubb. Vi har blant annet livescene, bowlinghall og en cocktailbar med Nord-Norges eneste spritsomelier. 

 

6. Opplev lokalkulturen
hammerfestsentrum

Opplev Hammerfest sine lokale tilbud! Hammerfest har mange lokale kaféer, spennende restauranter, nisjebutikker, bowling - og en kino lokalisert på arktisk kultursenter. Alt ligger sentralt i Hammerfest! For å få pulsen på hva som skjer i Hammerfest anbefales det å gå på kafé på lørdager, ta en kopp kaffe og et kakestykke og lytt til praten og summingen av venner og familier som møtes for å snakke om det som rører seg i lokalsamfunnet. 

7. Salen utkikkspunkt
007660 Ziggi Wantuch Hammerfest Turist AS

Salen-fjellet har en fantastisk utsikt over Hammerfest. Herfra får du sett hele sentrum og fuglenes, og på vinterstid et opplyst arktisk kultursenter. Dette er en utrolig flott plass å oppleve både nordlys og midnattssol. Plassen er utstyrt med kikkert og informasjonstavler om byen. Spennende adkomst til fots opp Sikksakk-veien som starter i Hammerfest sentrum, eller man kan kjøre opp via Idrettsveien og Turistveien. Fra Salen starter også flere turstier, blant annet Gammelveien som går over fjellet til Rypefjord, der man videre kan ta av mot Tyven.

8. Sjekk ut strandlivet i Forsøl
Ytre Forsl KN

Forsøl er et sjarmerende lite tettsted ca. 15 minutter med bil fra Hammerfest. Plassen har to sandstrender, Ytre-Forsøl og Kirkegårdsbukta. Ytre Forsøl (bildet) er en oase som ligger litt skjult til bak en liten fjellskrent, men i kort gåavstand fra vei. Kirkegårdsbukta er enda lettere tilgjengelig, og det er tilrettelagt å komme seg dit med rullestol eller barnevogn. Rundt begge strendene har arkeologer funnet spor etter hustufter og gjenstander fra tidlig steinalder, jernalder og middelalder - og det finnes informasjonstavler som viser til disse funnene ved begge strender. På vinterstid er det populært å jakte nordlyset langs Forsølveien, da det er lite lysforurensning her. 

9. Spenn på deg skiene

Spenn på deg skiene! Uansett om du foretrekker å renne nedover eller gå bortover på ski, så har Hammerfest by gode alternativer. På Prærien finnes Hammerfest alpin, med skiheis, bratt nedoverbakke, og mulighet for kulekjøring eller hopp. Like ved finner du lysløypa, en flott treningsløype for skøyteski. Liker du derimot å gå på skitur i flotte omgivelser, med et spesifikt turmål - finnes det mange gode alternativer fra Forsølveien på Prærien og innover fjellet mot Rødekorshytta (åpen), Glimmervannshytta (åpen), Montenegrohytta (åpen) eller Svartfjellet, der man også finner en åpen hytte. Vårvinteren, når sola er tilbake, er den desidert fineste tiden på året å legge ut på en slik tur. På sommeren kan disse turmålene fortsatt nås til fots. 

10. Meridianstøtten
Statuen utenfor Hammerfest ble reist i 1854. Gjerdet rundt ble bygget noen år senere. Foto: Riksantikvarens arkiv

Meridianstøtten er det nordligste punktet på oppmålingen av planeten. Oppmåling ble gjennomført i perioden 1816 til 1852 under ledelse av Friedrich Georg Wilhelm Struve. Støtten ble satt opp i 1854 og er på UNESCO-verdensarveliste. Meridianstøtten står på fuglenes i Hammerfest, ved Industrigata 5.

Åpningstider

Man - Fre 09:00 - 16:00

Ring oss

+ 47 78 41 21 85

Kom innom

Hamnegata 3, Hammerfest